dimarts, 30 de març del 2010

Imatges pel record




Gracies a les intervencions arqueológiques realitzades en el marc del Pla Director de les Esglésies de Sant Pere (1995-2010), avui podem afirmar que ens trobem davant d'un dels conjunts millors conservats de la Hispania cristiana i visigòtica. Els descobriments i restauracions més importants a destacar pel que fa a elements artístics mobles i immobles són les pintures murals de l'absis i de la fornícula sud del creuer de Santa Maria. Les pintures murals gòtiques de l'absis, amagades pel retaule barroc, al mateix temps n'ocultaven unes d'anteriors, les de la basílica episcopal del segle VI, que varen ser arrencades l'any 1937 per Josep Gudiol.

Extracció de les pintures gòtiques de Santa Maria.1937.


També, i després de retirar un retaule barroc, l'any 1917, es varen redescobrir tapiades al mur del transsepte sud les pintures murals romàniques dedicades a Sant Tomàs Becket, arquebisbe de Canterbury. L'any 1927 van ser arrencades i consolidades pel restaurador Arturo Cividini. Ambdues imatges, ja formen part de la memòria històrica de les Esglésies de Sant Pere.


Arturo Cividini restaurant les pintures de Sant Tomàs Becket, 1927.

Cicle mural dedicat a l'arquebisbe de Canterbury, conservades in situ
al braç sud del transsepte de Santa Maria.

1 comentari:

  1. Carles, com es diu... "amb l'Esglèsia hem topat", tot aquest conjunt imagino que depèn de l'Esglèsia com a institució, però en tots aquests anys des del 1917, amb Mn. Gudiol pel mig... ha quedat algun vestigi pel fons del Museu de Terrassa?

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.