El passat diumenge 21 de març va tenir lloc la visita organitzada pel Museu Arqueològic de l'Esquerda al Centre d'Interpretació de la Via sepulcral romana de la Plaça Vila de Madrid (Barcelona) i al recorregut Barcino/BCN. Acompanyats d'un guia del Museu d'Història de Barcelona, els 22 assistents vam endinsar-nos en les restes de la ciutat romana de Barcino caminant pels carrers de la BCN del s. XXI.
El punt de partida va ser el Centre d'Interpretació de la via sepulcral romana, un espai de petites dimensions on s'explica d'una manera concisa la distribució viària de l'Imperi Romà. Una xarxa que acollia, en els seus punts més propers a les ciutats, les necròpolis, com la que es pot visitar a la Plaça Vila de Madrid. El centre recull també diversos dels materials recuperats durant l'excavació de la via sepulcral.
Tot seguit, el recorregut transcorre pels punts més característics de la Barcelona romana: l'aqüeducte, la porta nord d'accés a la ciutat, la cara externa de la muralla que tancava la ciutat per l'est, la porta sud, l'actual Plaça de St. Jaume -prop del forum-, les restes del temple romà i, finalment, les diverses estructures conservades sota el Conjunt Monumental de la Plaça del Rei, la seu del MUHBA. Al llarg de tot el trajecte es combina l'explicació de les restes romanes amb l'evolució d'aquestes al llarg del temps, fins a arribar als nostres dies.
Sens dubte, el recorregut per les entranyes de la Barcelona romana no pot deixar indiferent a ningú. La immersió en les estàtiques restes que el temps ens ha preservat no deixa de ser un contrast xocant amb el flagrant moviment constant de la Barcelona actual. Un contrast que convida a pensar en quin hauria estat el batec de la llunyana, però avui més propera, antiga ciutat de Barcino.
Superinteressant!!
ResponEliminaJo feia aquesta ruta per als escolars quan treballava amb tea. Necròpolis, Arcs aqüeducte, Porta (triforium).. aich!quins recòrds..