dijous, 27 de maig del 2010
FINS LA PROPERA
dimarts, 18 de maig del 2010
Curs d'Arqueologia a l'Esquerda
El curs, que es portarà a terme entre el 6 i el 10 de juliol, pretén donar a conèixer les tècniques de treball arqueològic des del punt de vista teòric i pràctic. També permetrà conèixer l'arqueologia experimental i l'experiència de l'Esquerda en aquest camp.
Trobareu més informació sobre el curs en el següent enllaç:
http://www.uvic.cat/activitat/33
dilluns, 17 de maig del 2010
Ja les tenim aquí!!!
D’altra banda, aprofitant la relació dels dos museu amb el medi natural, podeu observar una petita mostra de la relació directa existent entre la natura i la ciència: un exemplar de salze blanc (Salix alba), espècie típica dels boscos de ribera, del qual se n’extreu la salicina, principi actiu de l’àcid acetilsalicílic, la coneguda i popular aspirina.
Així doncs, us convidem a visitar-la durant els propers mesos al Museu – Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu del 14 de maig al 18 de juny i a partir del 22 de juny fins el 30 de juliol al Museu Industrial del Ter de Manlleu.
divendres, 14 de maig del 2010
Arenys... NOOOOOOO!!!
El constant bombardeig d'activitats que es presenten als Museus satura als usuaris i provoca aquelles típiques reaccions cutànies tant molestes, ja sigui en parts delicades com en zones més superficials, totes molestes.
Sabem que amb aquesta actitud no arribarem enlloc i que d'aquesta manera ens estem tancant
Portes nosaltres mateixos. Malgrat això també volem fer arribar a tothom que el desinterés del dia internacional dels museus es queda tancat a això, a un dia, o un cap de setmana. De ben segur que si feu un cop d'ull a la pàgina web del Museu veureu que estem constantment organitzant acitivtats o tallers, o publicacions.
Eps! que no va de broma! És cert que aquest cap de setmana no hi ha quelcom fort programat, però ... DURANT LA SETMANA DEL 17 AL 21 TENIM UNA SATURACIÓ IMMESURABLE!!!
Recuperarem l'essència del poble fent partíceps als nens de les escoles, estudiaran el retaule barroc de l'esglèsia Santa Maria i aprendran com pintaven els prehistòrics a partir dels minerals. També els més menuts hauran d'activar els cinc sentits amb un conte de l'arca del mariner, un taller de pintar peixitus i una visita guiada.
Així doncs, el tema està bastant ple amb 80 nens corrent pel museu per dia... si nois, la setmana que ve hi haurà tela a Arenys de mar... TELA MARINERA!!!! I només em resta dir ...
EL MUSEU QUE HI HA DINS TEU!!!!!!!
dimecres, 12 de maig del 2010
Dia internacional dels Museus
El Museu de l'Art de la Pell també aprticiparà del dia internacional dels museus. El 18 de Maig es presentarà a Viladrau la Guia de Museus i Col·leccions d'Osona i apart hi haurà la següent activitat el dia 15:
15 de Maig de 2010: A la 7a Mostra d’Entitats i músiques de Vic, passeig Pep Ventura de Vic, explicació de la maqueta i del procés d’adob a les 11h, 13h, 17h i 19h.
Maqueta del procés de l’adob de la pell
Maqueta motoritzada del procés de l'adob de la pell encarregada per Andreu Colomer i Munmany. Va ser construïda per la manyeria Morell de Vic, als anys quaranta del segle passat. Posteriorment va ser restaurada per Bonaventura Carbonell, fuster i primer restaurador de la col•lecció Colomer Munmany.
EL MUSEU DE GRANOLLERS ES SUMA A LA CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
Un joc on-line a la xarxa social Facebook, és el joc del Dia Internacional dels Museus creat per la D.G. De Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
Del 15 al 31 de maig
Els concursants, que han de tenir un perfil a facebook, podran inscriure-s'hi i hauran de visitar el major nombre de museus possibles dins dels dies establerts.
A cada museu, per tant també en el de Granollers, hi haurà penjat un cartell promocional de La Carrera dels Museus on caldrà que els concursants es facin una foto on es vegi el concursant, el cartell i el museu.
Els 3 requeriments per a poder concursar són:
Tenir un perfil a facebook
Tenir una càmera de fotografiar
Tenir moltes ganes de conèixer els museus de la ciutat, de la comarca,..... de Catalunya!!!
Museu de Granollers
Carrer d'Anselm Clavé, 40
93 842 68 40
http://www.museugranollers.cat/
I també a
http://www.museus2010.cat/
Es podrà gaudir de les exposicions:
Museu de Granollers. La institució: orígens i col·leccions, que ocupen les plantes superiors del museu, i que ens proposa una mirada als orígens del museu i una aproximació a les seves col·leccions, marcades per una àmplia diversitat de disciplines i de procedències.
L'horari serà de 6 a 9 del vespre. L'entrada és gratuïta.
Aquest espai, a més d’explicar l’adoberia per si mateixa, com una mostra de la preindustrialització al nostre país, palesa la importància de Granollers com a vila que es va formar a l’entorn d’una cruïlla d’antics eixos viaris
També podreu veure l'exposició Apunts de Granollers, d'Ermengol Vinaixa
Museu de Granollers
Tel. 93.842.68.40
museu@ajuntament.granollers.cat
http://www.museugranollers.cat/
Centre d'interpretació històrica
El Granollers medeival
Plaça de l'Església, 7
08401 Granollers
Escultures de Marta Solsona a l'Esquerda
La inauguració tindrà lloc el dissabte 15 de maig a les 12 del migdia.
El mateix dissabte, a les 6 de la tarda, es farà una visita dinamitzada a l'exposició i al jaciment per al públic familiar, a càrrec de Floduc el Bufó. El cost de la visita serà de 3,5 euros.
L'exposició es podrà visitar lliurement tot el cap de setmana.
Us hi esperem!
dimarts, 11 de maig del 2010
Mercat de la Prehistòria de Moià
El Mercat, que aquest any ha arribat a la seva tretzena edició, es du a terme de forma anual i ha esdevingut una cita ineludible pels amants de la prehistòria.
Sis mesos després...
15 maig: Nit dels Museus a Terrassa
El proper 15 de maig, el Museu de Terrassa ha previst un seguit d'activitats relacionades amb la Nit dels Museus:
- Dissabte 15 de maig, de 10 a 12 de la nit.
- Seu d’Ègara. Esglésies de Sant Pere de Terrassa. Plaça del Rector Homs, 1.
- Entrada gratuïta Recorregut comentat que us permetrà conèixer la restauració i museïtzació del conjunt.
- Dissabte 15 de maig, de 10 a 12 de la nit. La última visita per pujar a la torre serà a les 23.40 h.
- Torre del Palau. Plaça de la Torre del palau, s/n.
- Visita gratuïta. Grups reduïts. Després d’un període de rehabilitació de l’interior de la Torre del palau s’ha reobert al públic aquesta secció del Museu de Terrassa.
Escultura integrada per quatre parts l’encaix de les quals configura un cilindre. El fet que l’escultura es pugui muntar i desmuntar li confereix una dimensió lúdica que, per altra banda, és una constant en la producció més primerenca de l’artista Albert Novellon.
Es lliurarà una fitxa informativa als visitants
AQUEST CAP DE SETMANA??? ESPLUGUES
dilluns, 10 de maig del 2010
Venus i deesses als Juliols de la UB
Interpretada com una representació de la deessa de la fertilitat, el descobriment l’any 1994 de la Venus de Gavà –una de les úniques representacions femenines que es conserven del neolític català– posava de manifest la contradicció entre la proliferació de divinitats prehistòriques femenines al llarg de més de 20.000 anys a tot Occident, i la invisibilitat de la dona en els estudis sobre aquest període històric.
El curs abordarà el que sabem sobre el paper de les dones a la prehistòria, la correlació entre la dona i la deessa i l’estudi de la figura femenina en l'organització social, econòmica i de l’entorn on vivia.
A partir de la progressiva incorporació d’una nova visió de gènere en la recerca sobre les cultures prehistòriques i de l’antiguitat, aquest curs vol abordar, més enllà de les representacions artístiques del gènere femení, el paper de la dona en la vida quotidiana a la prehistòria, i fer conèixer les eines a partir de les quals l'arqueologia, l'antropologia o la història de les religions permeten aproximar-se a l’estudi de les formes de vida d’un temps tan llunyà.
DESCOBREIX L'ARQUEOLOGIA AL MUSEU!!
Aquesta és, ni més ni menys, que la 32a edició d’aquesta jornada. Uns dies per (re)descobrir i gaudir d’uns espais –els museus- que fomenten el coneixement i la trobada de les diferents cultures i que potencien el diàleg i la diversitat de mirades entorn el patrimoni i els propis museus.
El Museu Municipal de Montcada també ho celebrem amb una conjunt d’activitats gratuïtes per tots els públics que es duran a terme durant el matí del proper diumenge 16 de maig.
Les activitats organitzades, sota el nom Descobreix l’Arqueologia al Museu, per commemorar aquest dia, s’iniciaran el dimarts 3 de maig amb el concurs Busca la joia del Museu, un joc de pistes destinat a nens i nenes de 6 a 12 anys a través del qual buscaran la peça màgica del museu. Aquest concurs es podrà realitzar al museu entre els dies 3 i 14 de maig, i el diumenge 16, es farà el sorteig d’un premi entre tots els encertants.
Les activitats organitzades pel diumenge 16 de maig, van destinades al públic familiar. Consisteixen en un petit taller d’introducció a l’arqueologia destinat a nens i nenes entre 5 i 12 anys, a través del qual els participants tindran l’ocasió d’excavar el simulacre d’una tomba d’un guerrer i un escrivà iber, per entendre què és això de la ciència arqueològica i com es documenten i s’interpreten les restes arqueològiques.
Paral·lelament al taller Fes d’arqueòleg!!, es realitzaran un seguit de visites guiades al museu per tots els públics, a través de la qual veuran els orígens i evolució del nostre municipi i les activitats que el museu realitza durant tot l’any.
L’activitat Descobreix l’Arqueologia al Museu, es durà a terme entre les 11h i les 14h del diumenge 16 de maig, i anirà acompanyada d’una petita carpa del museu on s’exposarà informació, temàtica i merchandising del museu.
La nit dels museus a Badalona
Horari: de 7 de la tarda a la 1 de la matinada.
Visites gratuïtes.
Cal fer reserva prèvia trucant al Museu. 933841750.
dissabte, 8 de maig del 2010
Verdaguer 2010. Quinzena Literària.
divendres, 7 de maig del 2010
Nit al Museu
el divendres 14 de Maig de 2010 a partir de les 19:00 h. a Can Torrents
La Nit al Museu està vertebrada per dos eixos principals: Joves i Salut Mental. Serà un espai de trobada pels i les joves, on frueixin d’un espai que els pertany tot gaudint i aportant cultura, serà un espai participatiu i d’interrelacions.
Tanmateix, el projecte està emmarcat en el tractament d’un tema que com a ciutat ens toca de prop; els trastorns mentals. L’exposició “Silencis Forçats” que romandrà exposada al Museu des del 18 l’abril al 10 d’octubre, així com la participació de joves i col·lectius de joves amb trastorns mentals en les diverses activitats proposades, ens permetrà establir un diàleg entre els dos eixos i dotar la Nit d’un alt component d’inclusió social.
Es tracta d’una Nit de tots i per a tots; on gaudir de l’espai, de totes les activitat i de l’experiència interrelacional. La Planificació de la Nit Jove serà la següent:
- Terrassa – bar a càrrec del grup de joves de Truc de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Ramon Nonat.
- L’exposició d’obres realitzades per artistes amb trastorn mental serà permanent durant tota la nit. Mercé Torrentallé i Chus Oliva.
- Lliurament de Premi del concurs fotogràfic “Com veig els trastorns?” i projecció de les fotografies presentades.
- Visita guiada a les Termes des de la visió terapèutica com a tractament pels trastorns mentals.
- Cine-fòrum, amb el passi del Curt “Caso Cerrado”, un film de: Amalarico roman i Francesc San Agustin, rodat al psiquiàtric de Sant Boi.
- Concert TRITONS (música folk)
- Improvitzacions de jazz a càrrec d'Àngel Mateo de l'Associació Equilibri
- Vídeo - projeccions a càrrec de emptypeople.cat
- Sessió Dj. Toni Bass (Atletich Disco Club) i Dj. Jordi Light’s.
Retorn a casa
Coneguem el Prat de Llobregat: itinerari urbà.
El Museu del Prat de Llobregat ofereix com a activitat un itinerari urbà. Amb aquesta activitat es vol donar a conèixer una part de història del Prat, en especial del seu nucli urbà, fent un recorregut pels edificis i espais més emblemàtics del nucli antic de la ciutat, com ara l’Ajuntament, els carrers Ferran Puig i Jaume Casanovas, el mercat, els primers comerços, la Torre Muntadas (Museu d’art) i la Torre Balcells (Museu del Prat) entre d’altres.
La visita comença a la Plaça de la Vila, just davant de l’Ajuntament, on es fa una breu introducció als orígens del Prat per entrar, després, a la Casa Consistorial. Es recorren diferents sales i espais emblemàtics de l’edifici i s’aprofiten els recursos que ofereix (vitralls, pintures, gegants, etc) per ampliar aspectes de la història del Prat, com el seu passat agrícola i industrial. Després l’itinerari continua pel nucli urbà. En aquest sentit l’activitat funciona també dins els paràmetres d’un Museu Territori.
Gairebé totes les escoles de la ciutat demanen, en un moment o altre, aquesta activitat. El fet que els nens canviïn d’escenari d’aprenentatge i puguin apreciar el patrimoni històric i arquitectònic des del mateix lloc on s’ha originat és realment positiu, ja que la contemplació directa reforça l’aprenentatge. Per regla general estan molt atents. Tanmateix, si teniu la oportunitat de fer una activitat com aquesta, vigileu pels carrer, alguns nens poden despistar-se més del compte...
Trasllat de material arqueològic de Can Marfà a Vallveric (per part del Museu de Mataró)
dimarts, 4 de maig del 2010
Verdaguer 2010. Quinzena Literària.
Voleu gaudir d'uns caps de setmana envoltats de natura, bona gastronomia i cultura?
Doncs veniu a Folgueroles a la Quinzena Literària Verdaguer 2010. Consulteu a http://www.verdaguer.cat/ totes les activitats que es fan:
- balls tradicionals.
-Conferències.
-VII Mercat del Llibre Vell de Poesia.
- La Festa de l'arbre de maig.
- Estramp jam: trobada d'improvitzacions poètiques, musicals i gastronòmiques.
- Recitals de poesia i música.
- Caminades.
I MOLT MÉS!!! Que en voleu saber més? Doncs entreu a http://www.verdaguer.cat/.
L'arxiu audiovisual de la Fundació Palau, endreçat
És cert que la tasca de documentació és molt pesada, que només de pensar-hi ens ve mal de cap i que per les nits somiem bases de dades que ens persegueixen per les escales del metro, però no és menys cert que aquesta feina és imprescindible i que sense ella moltes activitats de divulgació més agradables i realitzadores no podrien fer-se. A la Fundació Palau, aquesta feina ens ha permès incrementar i donar més varietat als audiovisuals que es poden consultar al nostre web. A més, ha donat pas a una acció d'animació del patrimoni insospitada: la creació d'una audioguia en mp3 en què el propi Josep Palau i Fabre explica el fons d'art de la Fundació Palau; els arxius sonors d'aquesta audioguia s'han extret d'un vídeo enregistrat pocs mesos després de la inauguració de la Fundació. De moment només és un prototip, però si els resultats són satisfactoris, a finals d'any serà a disposició dels nostres visitants de manera gratuïta.
dilluns, 3 de maig del 2010
Jornades Accessibilitat
Les jornades les organitzava la consultoria privada Accesturismo, i els assistents eren molt variables, des de directors d’hotels, passant per Oficines de Turisme de diferents ajuntaments, i acabant amb tècnics de patrimoni de museus com per exemple gent del Museu Víctor Balaguer, de les Mines de Cercs, o del Museu Industrial del Ter.
Tots amb un sol propòsit: formació i coneixement per fer accessibles les nostres destinacions i sensibilitzar-nos sobre el turisme accessible.
Les jornades tenen pros i contres. El professor que va impartir les jornades és el soci director de la consultoria, i porta una trajectòria de més de 25 anys que l’avalen en el món de l’accés universal. Ens va oferir un munt de solucions senzilles i poc costoses, molt interessant pels museus locals on els recursos són escassos. Per altra banda, és una consultoria privada i a l’inici de la jornada feia dubtar de la seva objectivitat.
A tall personal les jornades varen superar les meves expectatives inicials i van ser molt profitoses, en quan a formació en la discapacitat, i en la quantitat de recursos i solucions que es varen explicar durant els dos dies.
Em quedo amb la idea, a mode de reflexió, que no s’ha de pensar en l’accessibilitat només per a certs col·lectius, sinó que l’accessibilitat és correcte quan és un benefici per tothom. Què en penseu??
diumenge, 2 de maig del 2010
TROBADA MANLLEU
divendres, 30 d’abril del 2010
Viatge a les profunditats!
Al portal web hi ha detalls de l'activitat: http://www.mnac.cat/activitats/activitat.jsp?lan=001&schId=00000528
No sé si us interessa veure les reserves del MNAC, però aprofito per dir que em sembla una bona activitat, sobretot en museus que no tenen un gran i variat programa d'expos temporals. Ja que pel que he vist, costa que el públic vagi al Museu quan ja en coneix l'exposició permanent.
Aquesta pràctica l'estan organitzant també altres museus (el Museu Víctor Balaguer n'és un cas), i és una bona forma de deixar al "descobert" un equipament museístic. Mostrar les "altres sales" és una forma de fer sentir als visitants, per un moment, uns privilegiats. Després sempre solen fer la típica pregunta "I tot això...per què no s'exposa?".
Jo si fos un visitant, hi aniria!
Arquitectura i Museus
Entrada gratuïta. Places limitades Confirmació d’assistència al tel. 93 622 03 75
dijous, 29 d’abril del 2010
Coincidències Insòlites Vic - Granollers
Hola companys! A Vic ja hem inaugurat la expo de Coincidències Insòlites. Enguany Vic i Granollers han trobat el nexe d'unió amb les eines d'un baster del Museu de Granollers i una sella de muntar mexicana del s.XIX del Museu de l'Art de
Segons el Diec el baster és la “Persona que té per ofici fer, adobar o vendre bastos i tots altres arreus per a les haveries.” Els bastos no són un pal de la baralla sinó que són el què feien les alabardes i selles pels animals de tir o càrrega: cavalls, bous... Per tant, era el que treballava la pell o el cuir amb la finalitat d’aconseguir un producte final com per exemple la sella que aportem des de Vic. Aquesta sella és molt provable que pertanyi a la cultura “gaucha”, el passat dimarts en vau poder veure un exemple al programa “Espanyoles en el mundo” de TVE.
Us deixo amb unes fotos:
dimarts, 27 d’abril del 2010
El Rocío arriba a Santa Coloma de Gramenet
El passat 8 d'abril es va inaugurar l’exposició “Rocío. Tiempos de María. Historia fotogràfica del Rocío en Catalunya” al Museu de la Torre Balldovina, a Santa Coloma de Gramenet. L’exposició està propulsada pel CERCAT, Centro de Estudios Rocieros y Cultura Andaluza en Catalunya que dirigeixo, i és una mostra que existeix des del’any 2006, però que per primera vegada trepitja terres colomenques després d’haver passat per deu municipis amb un total de 7.500 visitants.
En Ramon Sagués, director del museu, va felicitar als membres del CERCAT pel seu treball a l’hora de portar al centre una exposició d’aquest tipus, i va esmentar també la intenció del propi museu de participar de forma regular en l’acollida de manifestacions culturals com aquesta.
L'acte va comptar amb l'assistència d'en Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, va alabar la qualitat de l’exposició i va parlar sobre l’estructura de les germandats, unes agrupacions vives al país amb una càrrega simbòlica molt arrelada a Catalunya. Va afegir que aquesta exposició apropa i fa arribar a l’abast de tothom un ampli món de cultura, un recull de sentiments i vivències que els ciutadans i ciutadanes poden gaudir de forma oberta i participativa.
Per finalitzar, vam gaudir de la visita guiada i de la projecció d’un audiovisual sobre el Rocío a Catalunya.
L'exposició "Rocío. Tiempos de María. Historia fotográfica del Rocío en Catalunya" podrà visitar-se fins al 9 de maig, de dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h., i els dissabtes, diumenges i festius de 11 a 14 h. (dilluns tancat). El Museu Torre Balldovina està situat en la Plaça de Pau Casals, s/n, de Santa Coloma de Gramenet (para més informació consultar www.gramenet.cat/museutorreballdovina).
Fira modernista de Terrassa
Terrassa és, sens dubte, un enclavament modernista per excel·lència. Per aquest motiu, cada any té lloc la celebració de la Fira Modernista, una interessant experiència cultural que permet als visitants viatjar en el temps per reviure un cap de setmana de la Terrassa de fa cent anys.
L'ambientació, els espectacles, les exposicions i les activitats ens transporten a aquell període històric de finals del segle XIX i principis del XX, quan Terrassa, com altres ciutats de Catalunya i la mateixa Barcelona, van viure un etapa especialment pròspera amb la indústria tèxtil com a gran motor econòmic i amb el modernisme com a moviment d'avantguarda.
Des del Museu de Terrassa estem preparant amb especial cura aquest esdeveniment. Durant el cap de setmana del 7, 8 i 9 de maig hom podrà visitar la Casa Alegre de Sagrera, així com participar als tallers organitzats pel Museu.